De gitaar, enkele feiten

De Methode

Thuis Gitaarles

De methode is zo ontwikkeld dat het kunnen lezen van notenschrift niet direct noodzakelijk is. Er wordt er veel aandacht besteed aan de juiste houding en het ontwikkelen van een muzikaal gehoor (stemmen op het gehoor bijvoorbeeld). Daarnaast wordt geprobeerd om de muzikale voorkeur van de leerling tot uiting te laten komen in het lesmateriaal. De lessen worden altijd op het individu (of duo) afgestemd.De gitaar wordt vanuit de klassieke theorie benaderd. Er wordt  begonnen met de basis, dus het benoemen van de snaren, de onderdelen van het instrument,  het leren stemmen, de houding van handen en lichaam. Tevens wordt  vrij direct een begin gemaakt met het “aanslaan” van de snaren, en met 1 of 2 eenvoudige akkoorden, om zodoende al een gevoel te krijgen over wat een gitaar kan. Spelenderwijs wordt dit vervolgens uitgebreid.

Tablatuur

TablatuurVeel van de hedendaagse gitaarmuziek wordt niet alleen via notenschrift uitgewerkt, maar steeds meer via zogenaamde “tabs”. In de lessen wordt hier aandacht aan besteed: Hoe lees je deze tabs, hoe maak je ze zelf?

Ritme

Erg belangrijk is de ritmiek in de aanslag van de gitaar. Immers, hier staat of valt een liedje vaak mee. In de lessen leer je spelenderwijs de diverse ritmes en manieren van aanslaan. Ook  wordt het plectrum-gebruik zeer uitvoerig besproken.

Fingerpicking

Een andere vorm van gitaarspelen die zeer vaak wordt gebruikt is het zogenaamde “fingerpicking”, ook wel het tokkelen met je vingers. Dit wordt, van zeer eenvoudig naar lastiger, uitgelegd en langzaam (ook door langzaam te spelen!) bijgebracht.

Akkoorden

In de lessen wordt uitvoerig ingegaan op de akkoorden. Hoe zijn ze opgebouwd, waar op de gitaar “liggen” ze? Wat is een akkoord eigenlijk? En wat is mineur? Majeur? Dominant? Toonsoort?

 

Nieuwsgierig geworden na het lezen van “De gitaar, enkele feiten” en zin om met de theorie aan de slag te gaan tijdens een gitaarles? Neem contact op voor de mogelijkheden.


Posted in Blog, Lesmethodiek

Geef een reactie