Welke snaren moet ik kopen?

Er zijn wel honderd soorten gitaarsnaren en evenzoveel varianten daarop. Variatie in materiaal, coating, spanning (tension), winding (roundwound, flatwound, groundwound, compound…): er is van alles mogelijk. En al die variaties hebben natuurlijk hun invloed op klank, houdbaarheid en speelbaarheid.

Over het algemeen geldt: Hoe dikker de snaar hoe meer sustain (veel sustain houdt in dat toon langzamer weg-ebt nadat je deze aanslaat), maar hoe moeilijker deze te buigen (“bending”) zal zijn. Een dikkere snaar zal ook wat minder snel breken dan de dunnere variant, natuurlijk. Daarnaast is het goed om te onthouden dat een strakker gespannen snaar (dus met meer tension) wat lastiger zal spelen en wat luider zal klinken. Vergis je niet, er staat al snel 35 kilo aan gewicht in gespannen snaren op je gitaar!

Zo zal een flamengo-gitarist  vaak zeer strak gespannen snaren (high tension) willen gebruiken, die klinken namelijk luider. Een bluesgitarist kiest daarentegen voor low tension (lagere spanning, dat “buigt” je snaren immers makkelijker). Ook zaken als sustain, speelbaarheid (gladheid) en levensduur van een snaar  zijn belangrijke overwegingen bij het zoeken naar een setje bij jou passende snaren. Hoe lang duurt het voordat je snaren dof gaan klinken, nauwelijks meer te stemmen zijn, of zo versleten raken dat ze breken? Er zijn speciale snaren te koop voor mensen met zweethanden, of snaren die je niet of nauwelijks zo hoort “piepen” als je je vingers eroverheen schuift. En ook de lengtes van de snaren kunnen verschillen, net zoals er in de lengte van gitaarhalzen verschillen zijn. Tenslotte zitten de fabrikanten ook niet stil: Er komen regelmatig nieuwe soorten snaren op de markt…Zie je door de bomen het bos nog??

 

Schermafbeelding 2013-09-24 om 09.06.57

 

De vraag: “Welke snaren moet ik kopen?”, is -dus- lastig te beantwoorden en dit komt vooral omdat smaken nou eenmaal verschillen. Wat vind je mooi klinken, welke snaar-spanning en /of winding vind je fijn spelen? Dat blijft natuurlijk persoonlijk. Maar om je wat op weg te helpen is het wellicht een idee om jezelf onderstaande vragen te stellen -en de antwoorden te formuleren- :

-Voor wat voor soort gitaar moet ik ze aanschaffen? Dat is natuurlijk vraag 1! Voor Spaans, Western, Elektrisch (banjo, mandoline, etc…)? En zoek je nieuwe snaren voor je elektrische gitaar,  kijk dan goed wat er op zit (welke dikte?), wil en kun je dat zo laten? Want wanneer je bij een elektrische gitaar je setje verwisseld voor een setje met andere snaardikte, dient je gitaar eigenlijk opnieuw afgesteld te worden, omdat je snaren op een andere hoogte boven de gitaar-elementen komen te hangen (een halve millimeter maakt al zeer veel uit!)…

Welke snaren zitten er nu eigenlijk op? En hoe dik zijn je snaren? Is je hoge ‘e’-snaar een .09, .10? Handig om te noteren! Heb je  low, medium, of high tension snaren? Roundwound, flatwound, groundwound, compound? (hierover een andere keer trouwens meer…) Ben je daar tevreden over, ontstemmen ze heel erg snel, of, zoek je toch een andere klank(kleur)? Tip: bewaar de hoesjes van je setjes, en zet er de datum op. Wanneer heb je de snaren op je gitaar gezet (of laten zetten)?

Heb ik een supergoeie gitaar of een “studie”-gitaar? Voor een studiegitaar hoef je niet per se de allerbeste snaren aan te schaffen natuurlijk. Als het maar goed (genoeg) klinkt toch? Voor een echt goede gitaar zou ik minder snel besparen op nieuwe, en wellicht wat duurdere, snaren aanschaffen. Daarnaast op tijd verwisselen en op stemming houden.

Wat voor soort muziek wil ik vooral spelen? Blues (makkelijker willen kunnen benden, dus dunnere, lichtere snaren nemen)? Heavy metal (dikkere snaren nemen die minder snel ontstemmen of breken)? Klassiek (welke klank heeft je voorkeur, een harde (dikkere) of softere toon (dunnere snaar)? Jazz (medium snaar die soepel glijdt?) Van alles wat (medium snaar)?

Hoe speel ik nu? Heb je een harde aanslag of zacht? Gebruik je een plectrum (let op dat het plectrum geen “braampjes” heeft)? Heb je erge zweethanden? Breek je vaak snaren (en zo ja, zou je dan niet beter een dikkere snaar gebruiken?)

Hoe vaak speel ik gitaar ten opzichte van wat wil (en kan) ik investeren? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor  snaren met een speciale (anti-vet en -vuil) coating, die in principe langer mee zullen gaan maar qua klank vaak wat kouder klinken. Speel je maar eens per week een uurtje gitaar dan is het aan te raden om niet een zeer dure snaar te kopen, want ook al speel je niet op je gitaar, snaren verouderen toch (langzaam maar zeker)…Stelregel is dat een setje snaren ongeveer 25 speeluren meegaat. En snaren gaan langzaam doffer klinken – dat ga je pas na een tijdje echt merken -.

Koop ik er een speciaal schoonmaakmiddel bij om de levensduur van mijn snaren te bevorderen? Of om makkelijker over de snaren te kunnen glijden (slide)? Er zijn diverse middelen hiertoe op de markt. Sowieso is het aan te raden om ALTIJD je handen te wassen (met zeep) en goed af te drogen voordat je gitaar gaat spelen.  En na afloop van het oefenen even je snaren drogen met een zachte doek, of er even aan trekken (en snel loslaten) om het “vuil eruit te slaan”.

Als je bovenstaande vragen voor jezelf beantwoordt ben je al een stukje op weg bij het zoeken naar de voor jou “beste snaar”. Het blijft echter vooral een kwestie van uitproberen. Vraag ook eens aan andere gitaristen welke snaren zij gebruiken. Laat je voorlichten in een muziekwinkel. Thuis Gitaarles kan je natuurlijk ook adviseren en zal je helpen met het verwisselen van de snaren. Daarnaast kun je via Thuis Gitaar trouwens ook goedkoper snaren aanschaffen.

Tenslotte nog enkele tips: Haal nooit al je snaren tegelijkertijd van je gitaar af, laat de hals dus altijd wat ‘op spanning’ staan. Verwissel wel altijd al je snaren maar dus 1 voor 1. Ga daarbij voorzichtig om met nieuwe snaren, een kreukje of knik is zo gemaakt met als gevolg een zwakkere plek en dus een snaar die sneller zal breken. Check of je gitaarkam geen “randjes” heeft (daar breekt je snaar dan sneller op). En (bij steelstrings), als je merkt dat je snaren in stemming “verspringen”, “teken” dan met een scherp potlood wat grafiet in de gleufjes van je topkam (daar waar je snaren door- of overheen lopen). Zo glijden je snaren beter!

Succes en… veel speelplezier!

gitaarsnaar

 


Posted in Blog, Welke snaren?

Geef een reactie